Η πλειοψηφία των πολιτών μου ζητά να πάω με την Ντόρα!

Με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών οδηγούμαι στη «Δημοκρατική Συμμαχία»

Ο διαγραφείς από τη ΝΔ και ανεξάρτητος σήμερα βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης μιλά στην «Π» και αποκαλύπτει τα επόμενα πολιτικά του βήματα

– Νιώθω προσβεβλημένος από τον τρόπο που με αντιμετώπισε η νέα ηγεσία της ΝΔ
– Το 60-70% των πολιτών που μιλώ εδώ και εβδομάδες μου λέει ότι… πρέπει να προσχωρήσω στη «Δημοκρατική Συμμαχία»

– Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση που έχει μπει διότι πολύ απλά δεν έχει πρόταση, δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική.

– Η ΝΔ κοντεύει να φτάσει τα επίπεδα του ΛΑΟΣ στο λαϊκισμό. Εχει και αυταρχισμό

– Πρέπει να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση, μία συμμαχία δυνάμεων, μια συμμαχία θέσεων και απόψεων, εάν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από την κρίση.

– Αρνήθηκα να είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του νέου κόμματος της κ.Μπακογιάννη, γιατί ήμουν βουλευτής της ΝΔ και θεωρούσα ότι είχα υποχρέωση να δώσω τη μάχη μου


Ένα βήμα πριν την ένταξή του στη «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, που έμαθε από την τηλεόραση, όπως έχει πει, τη διαγραφή του από τη ΝΔ, με προσωπική απόφαση του προέδρου της. Φυσικά, μια τέτοια πολιτική κίνηση από μέρους του κ. Αυγενάκη δεν θα είναι έκπληξη, καθώς είναι γνωστές οι πολιτικές του σχέσεις με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Ο ίδιος, πάντως, έχει «πληρώσει» ήδη το κόμμα της πρώην υπουργού, καθώς διαγράφηκε μετά από δηλώσεις του σε αθηναϊκούς ραδιοσταθμούς στις οποίες εκτίμησε ότι το νέο κόμμα θα πάει καλά και θα είναι στην επόμενη Βουλή.

Σε σημερινή του συνέντευξη στην «Π» ο ανεξάρτητος βουλευτής τονίζει μεν ότι την οριστική του απόφαση για τις μελλοντικές πολιτικές κινήσεις του θα την πάρει αμέσως μετά τις γιορτές, όταν θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές του με τους πολίτες του νομού Ηρακλείου, τις οποίες ξεκίνησε την επομένη της διαγραφής του ακριβώς με αυτό το θέμα συζήτησης. Όμως, κι ενώ ακόμη μένουν μερικές μόνο συναντήσεις και περιοδείες, σε ένα μεγάλο ποσοστό εκείνοι με τους οποίους συνομιλεί τον προτρέπουν να ενταχθεί στη «Δημοκρατική Συμμαχία».

«Ο κόσμος με παροτρύνει να ενταχθώ στη «Δημοκρατική Συμμαχία», καθώς το κόμμα καλύπτει τον κεντρώο χώρο. Κι εγώ παραδοσιακά ανήκω σ’ αυτό το χώρο. Όμως τις οριστικές αποφάσεις θα τις πάρω μετά τις γιορτές, αφού ολοκληρώσω τις επαφές μου», λέει στη συνέντευξή του.

Μιλώντας στην «Π» ο κ. Αυγενάκης τονίζει ότι η από τηλεοράσεως διαγραφή του από τον κ. Σαμαρά, αλλά και οι λόγοι που επικαλέστηκε ο γραμματέας της ΝΔ κ. Λυκουρέντζος, ότι, δηλαδή, περίπου υπήρχαν ενδείξεις ότι συμμετείχε σε συνωμοσία (!) σε βάρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον πρόσβαλλαν, όπως πρόσβαλλαν και τους χιλιάδες ψηφοφόρους του. «Νιώθω βαθειά προσβεβλημένος», λέει χαρακτηριστικά.

Αποκαλύπτει ακόμη ότι την επομένη του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών έστειλε επιστολή στον κ. Σαμαρά, στον οποίο μετέφερε τους λόγους «αρχής της κατάρρευσης της ΝΔ στην Κρήτη», αλλά ταυτόχρονα και τις προτάσεις του «για μια νέα οργανωμένη και πιο αισιόδοξη πορεία που έπρεπε να ακολουθήσουμε για να φτιάξουμε και πάλι μια μεγάλη και δυνατή κεντροδεξιά παράταξη».

-Ακόμη δηλώνει ότι αρνήθηκε να είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του νέου κόμματος της κ. Μπακογιάννη, «γιατί ήμουν βουλευτής της ΝΔ και θεωρούσα ότι είχα υποχρέωση να δώσω τη μάχη μου με όποιο τρόπο εγώ έκρινα πάντα στο πλαίσιο και στα όρια λειτουργίας των οργάνων του κόμματός μου που υποτίθεται ότι κάποια στιγμή θα λειτουργούσαν».

-Για τον ίδιο είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση που έχει μπει, διότι πολύ απλά δεν έχει πρόταση, δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική. Και κατηγορεί τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «κοντεύει να φτάσει τη ΝΔ στα επίπεδα του ΛΑΟΣ στο λαϊκισμό».

-Πρέπει, λέει, να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση, μία συμμαχία δυνάμεων, μια συμμαχία θέσεων και απόψεων, εάν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από την κρίση. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ από μόνο του να διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση.

-Για την έξοδο από την κρίση τονίζει ότι «υποχρεωτικός ήταν ο δρόμος του δανεισμού, αλλά υπήρχε και ένας άλλος δρόμος που έπρεπε να είχε ακολουθηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα: αυτός της καλύτερης προετοιμασίας και διαπραγμάτευσης των όρων του δανεισμού».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Αυγενάκη στην «Π» έχει ως εξής:

«Π»: Κύριε Αυγενάκη, πώς λέγεστε τώρα, διαγραφείς ή ανεξάρτητος βουλευτής;

Αυγενάκης: Ανεξάρτητος!

«Π»: Δεν σας αρέσει το διαγραφείς… Μα είναι «ηρωικό» σήμερα να σας διαγράφει ένα κόμμα

Αυγενάκης: Τέλος πάντων, είμαι ανεξάρτητος. Είμαι και εγώ ένας από τους 13 πλέον ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν προκύψει μέσα σε ένα χρόνο. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών με όποιο τρόπο, είτε ανεξαρτητοποίησης, είτε διαγραφής από τους αρχηγούς των κομμάτων.

«Π»: Θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι πλέον ο βουλευτής δεν νιώθει ότι είναι σαν το πρόβατο, αυτό που λέγανε παλιά ότι μπαίνει σε μία ουρά, ότι ακολουθεί πιστά την κομματική γραμμή. Λειτουργεί με τη συνείδηση του και εκ μέρους του εθνικού συμφέροντος. Ομολογώ ότι αυτό δεν γινόταν πάρα πολύ στο παρελθόν. Η κομματική γραμμή ήταν αυτή που υπερίσχυε πάντα.

Αυγενάκης: Δύο πράγματα έχουν συμβεί. Το ένα είναι ότι όταν ήμουν εκτός Κοινοβουλίου, ως νέος που ασχολούμουν ενεργά με τα πολιτικά πράγματα, δίχως να έχω κεντρικό ρόλο, άκουγα που έλεγαν ότι το κοινοβούλιο είναι το μωσαϊκό της κοινωνίας… Τότε δεν το πολυ-καταλάβαινα.. Τώρα που είμαι ένας από τους 300 βουλευτές από το 2007 και μετά, μπορώ να σας το επιβεβαιώσω ότι όντως η Βουλή είναι το μωσαϊκό της ελληνικής κοινωνίας και ο καθρέπτης της ταυτόχρονα. Και αυτή τη στιγμή, το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στους 13 πλέον ανεξάρτητους βουλευτές μέσα σε ένα χρόνο δύσκολων χειρισμών από την Κυβέρνηση, για τους πολίτες αλλά και για όλο πολιτικό σύστημα, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε πλέον με μια δοκιμασία μακρά όλου του πολιτικού συστήματος από μια κοινωνία που είναι βαθιά προβληματισμένη και απογοητευμένη. Οι ανεξαρτητοποιήσεις αποτελούν ένα δείγμα ότι η ίδια η κοινωνία πλέον κινείται, έχει τάσεις θα έλεγα προς τα έξω, ανάγκη λόγου καθαρού και έντιμου και όχι συμβεβλημένης συμπεριφοράς που αποσκοπεί μόνο σε μια εικονική ενότητα, χωρίς όφελος για τη χώρα και τους πολίτες.

Από την άλλη βεβαίως, λειτουργεί και αυτό που είπατε ότι ο πολιτικός, ανεξαρτήτως σε ποια κοινοβουλευτική ομάδα ανήκει, σύμφωνα και με το Σύνταγμα, οφείλει να λειτουργεί βάσει της συνειδήσεώς του και όχι με βάση ταπρέπει και τις υποδείξεις που φυσικά θα έχει από την ηγεσία του κόμματος που συχνά λειτουργεί αυταρχικά και χωρίς καμία συλλογική προηγούμενη δραστηριότητα, όπως συμβαίνει με τη σημερινή ηγεσία της νέας Νέας Δημοκρατίας. Η καθαρή και ελεύθερη φωνή του κάθε βουλευτή είναι πλέον επιβεβλημένη όσο ποτέ από τους ίδιους τους πολίτες. Αυτό απαιτεί ο κόσμος απ’ όλους μας.

«Π»: Δύο παρατηρήσεις τώρα εδώ: πρώτον οι 13 ανεξάρτητοι δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητοι, γιατί λίγο έως πολύ, άλλοι που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν ακόμα ΠΑΣΟΚ, άλλοι είναι με τη Ντόρα Μπακογιάννη, άλλοι είναι με τον Κουβέλη στη Δημοκρατική Αριστερά.. δηλαδή δεν είναι και τόσο ανεξάρτητοι. Εσείς δεν έχετε ανακοινώσει ακόμα τι θα κάνετε, αλλά και εσάς σας χρεώνουν στη Δημοκρατική Συμμαχία. Και δεύτερη παρατήρηση, το ‘χαμε ξανακουβεντιάσει τον Ιούνιο όταν κάναμε μία συνέντευξη πάλι. Καταλαβαίνω από μια μεριά την έννοια της συνείδησης ή της εθνικής, της προσωπικής συνείδησης αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως όταν εντάσσεται κάποιος σε ένα κόμμα, υποτίθεται ότι μετέχει, συμμετέχει σε διαδικασίες συλλογικές, έτσι δεν είναι;«Διαγραφή με αχαρακτήριστο τρόπο…»

Αυγενάκης: Πρώτον το ότι με διέγραψε με τον αχαρακτήριστο τρόπο, σας θυμίζω τηλεοπτικώς, ο κ. Σαμαράς δεν σημαίνει ότι αυτόματα διέγραψε και από μέσα μου τη Νέα Δημοκρατία που εγώ τουλάχιστον πίστεψα, υπηρέτησα, πάλεψα, αγαπούσα και αγάπησα όλα αυτά τα χρόνια και εγώ και όλη μου η οικογένεια.

Δεν σημαίνει ότι διέγραψα ούτε λεπτό από μέσα μου τη Νέα Δημοκρατία, τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και όχι το μικρό λαϊκό ή λαϊκίστικο πλέον κόμμα που διαμορφώνει πλέον καθημερινά με τη συμπεριφορά του και με τις λάθος πολιτικές επιλογές που παίρνει και χωρίς συζήτηση και προηγούμενο διάλογο επιβάλλει η σημερινή προσωρινή κατά την άποψή μου ηγεσία του κόμματος.

Βεβαίως, καλά κάνετε και αναφέρεστε σε μία προηγούμενη συζήτηση που είχαμε 6 μήνες πριν και σας θυμίζω κύριε Ανδρικάκη ότι και τότε είχα θίξει τα όποια κακώς κείμενα που προέκυπταν μέσα από την αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά της σημερινής ηγεσίας.

Είχα λοιπόν πει και τότε ότι δεν μπορεί να παίρνεις αποφάσεις όπως για παράδειγμα εκείνη την ιστορική απόφαση για τη θέση της ΝΔ στην οικονομική ή μη στήριξη της χώρας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θυμίζω ότι η απόφαση και τότε πάρθηκε χωρίς να συνεδριάσει καν η κοινοβουλευτική ομάδα και οι βουλευτές ενημερωθήκαμε από την τηλεόραση και τότε… Είναι τελικά ως φαίνεται μία μέθοδος που συνηθίζει ο κ. Σαμαράς διότι με την ίδια μέθοδο, χωρίς δηλαδή να ενεργοποιήσει κανένα από τα αρμόδια όργανα, είτε την επιτροπή δεοντολογίας είτε το πειθαρχικό, εξέδωσε μία απόφαση διαγραφής μου για την οποία ενημερώθηκα και εγώ από την τηλεόραση, όπως και εσείς, χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς καμία απόδειξη, απεναντίας με μία ένδειξη, όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος διαβάζοντας την ανακοίνωση στους δημοσιογράφους.

«Π»: Δεν το προκαλέσατε λίγο αυτό; Δηλαδή εγώ θεωρώ ότι λίγο θέλατε να ξυστείτε στη γλίτσα του τσομπάνη, που έλεγε παλιά και ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Αυγενάκης: Κοιτάξτε, εάν κανείς ξύνεται στη γλίτσα του τσομπάνη, επειδή εκφράζει την άποψή του πάντοτε πολύ προσεχτικά και βεβαίως μην περνώντας καν ή μην ακουμπώντας καν την κόκκινη γραμμή, τότε με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά δεν χρειαζόμαστε εμείς οι βουλευτές. Ας έχει 10, 20, 100 ανάλογα την Κ.Ο. του κάθε κόμματος ταυτότητες ο ενίοτε αρχηγός και ας ψηφίζει εκείνος ό,τι θέλει εκείνος.

«Π»: Να σας θυμίσω κάτι που είχατε πει τον προηγούμενο Ιούνιο σε προηγούμενη συνέντευξη που κάναμε.. Όταν σας ρώτησα αν θα πάτε στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και μου είπατε ποιο κόμμα, υπό ποιες προϋποθέσεις, σε ποιο χρόνο; Αν αυτά απαντηθούν και όταν θα έρθει η ώρα θα τα ξαναπούμε. Αυτό δεν ήταν ανοιχτό θέμα; Δηλαδή δεν ήταν ένας λόγος πούμε ότι προκαλείτε, ότι παίζετε λίγο με την τύχη σας;

Αυγενάκης: Κάνατε μια υποθετική ερώτηση τότε και σας θυμίζω ότι και τότε σας απάντησα πολύ έντιμα και καθαρά νομίζω.

«Π»: Λέγατε ουσιαστικά κ. Αυγενάκη ότι δεν είναι βέβαιο πως θα συνεχίσετε να είστε στη Νέα Δημοκρατία. “Αν δω ότι είναι καλύτερο το άλλο κόμμα, εγώ θα πάω…”

Αυγενάκης: Σας επαναλαμβάνω, έχω μέσα μου βαθιά ριζωμένη την ιδέα της μεγάλης δημοκρατικής κεντροδεξιάς, όπου θα ξεκινά από το κέντρο, θα σέβεται τις κεντρώες φιλελεύθερες απόψεις και βεβαίως θα λειτουργεί και προς τα δεξιά.

Κάτι τέτοιο όμως δεν λειτούργησε και ούτε πρόκειται όπως φαίνεται να συμβεί στη σημερινή νέα Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά. Σε αυτήν βεβαίως ενοχλεί, όπως φαίνεται, η οποιαδήποτε άποψη πέρα από αυτή που ο ίδιος επιθυμεί, ο ίδιος εκφράζει και ο ίδιος ανακοινώνει και οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να την ακολουθούν πιστά.

Δεν νομίζω ότι είπα κάτι ξένο κάτι πρωτότυπο και δεν νομίζω ότι ήταν μία θέση η οποία ακούστηκε μόνο από το στόμα του Λευτέρη του Αυγενάκη. Παρόμοιες θέσεις, παρόμοιες τοποθετήσεις έχουν ακουστεί και από άλλους βουλευτές που ίσως επειδή δεν κατάγονται από την Κρήτη, ίσως επειδή δεν έχουν άλλους συναδέλφους βουλευτές να παρακινούν ή να ενοχλούν την ηγεσία με σενάρια ανησυχίας ή στελέχη, δηλ. πιο σωστά όψιμους συνιδιοκτήτες του κόμματος, που με τον τρόπο τους να ενισχύουν την όποια προκατάληψη είχε ο αρχηγός, να μην είχαν την ίδια τύχη με τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Ωστόσο όμως εγώ θεωρώ βαθιά μέσα μου ότι είναι υποχρέωση, όχι μόνο δικιά μου αλλά του κάθε πολιτευόμενου να εκφράζει με σαφήνεια και ευθύτητα την άποψή της κοινωνίας την οποία εκπροσωπεί και βεβαίως από την άλλη να έχει το τσαγανό, το θάρρος να εκφράζει την άποψή του και στα όργανα του κόμματος πάντοτε κινούμενος μέσα στα όρια και πάντοτε με τρόπο σοβαρό και μετρημένο.

Και να μου επιτρέψετε να φέρω ένα παράδειγμα. Το καλοκαίρι του 2009 κύριε Ανδρικάκη, βρέθηκα στο 2ο θερινό τμήμα της βουλής, με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία, ως κυβερνητικός βουλευτής και με την κυβέρνηση να κρέμεται στη μία ψήφο, έχοντας 151 βουλευτές τότε. Σας θυμίζω -εσείς ίσως το θυμάστε- ότι όταν ήρθε αργά το απόγευμα μία τροπολογία με την οποία ίδρυαν το εφετείο στη Μυτιλήνη, κατ’ ουσία κατέρρεε η υπόσχεση που είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Κ. Καραμανλής, για ταυτόχρονη ίδρυση εφετείου Ηρακλείου, Μυτιλήνης, Χαλκίδος και Αγρινίου. Βρέθηκα σε ένα δίλημμα και όλο το βράδυ ήμουν μεταξύ των επιλογών: κομματική πειθαρχία ή πέφτει η κυβέρνηση; Κάνω δηλαδή αυτό που λέει η συνείδησή μου, το σωστό, το ηθικό για τους πολίτες του Ηρακλείου με όποιο κόστος..

«Π»: Θα έπεφτε η κυβέρνηση από το εφετείο; Δευτερεύον θέμα ..όσο και αν είναι κορυφαίο τοπικά ..

Αυγενάκης: Την επομένη το πρωί, γραπτώς και άμεσα, ενημέρωσα τους αρμοδίους, υπουργό Δικαιοσύνης, γραμματέα της Κ.Ο. -πάντα κινούμενος μέσα στα όρια- και αρνήθηκα τεκμηριωμένα βεβαίως να ακολουθήσω αυτό που η κομματική πειθαρχία μου επέβαλλε, να ψηφίσω την τροπολογία.

Ναι, θα έπεφτε η κυβέρνηση, διότι όπως ξέρετε την περίοδο εκείνη ήταν στα πολύ κάτω της η Νέα Δημοκρατία και οποιαδήποτε διαφοροποίηση αυτόματα θα εκλαμβανόταν ως μη ψήφος εμπιστοσύνης. Ξέρετε πολύ καλά πως λανθασμένα μεν, αλλά δυστυχώς αυτό ισχύει στα κοινοβουλευτικά δρώμενα από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα.

«Π»: Πολύ περισσότερο όμως μία δήλωση που λέει «θα δούμε» και «θα σας πω τη θέση μου, όταν θα δω το κόμμα» Δεύτερον, εγώ λέω ότι αυτή τη δήλωση δεν την κάνατε σε μένα, αλλά θεωρώ ότι είναι πιο σοβαρή και μπορούσε να κλονίσει περισσότερο τη θέση σας στη Νέα Δημοκρατία, παρά την επόμενη δήλωση που κάνατε μετά στον 9.84 της Αθήνας ότι «πιστεύω ότι αυτό το κόμμα θα μπει στη Βουλή», είναι απλά μία εκτίμηση. Αλλά σημασία έχει αυτή η δήλωση που μου κάνατε, και εγώ τώρα θα σας ζητήσω να μου δώσετε την απάντηση σήμερα. Μου είχατε πει “να δούμε πρώτα ποιο θα είναι το κόμμα, ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις, τι θα εκφράζει, τι όροι θα υπάρχουν και τότε θα σας πω αν θα ενταχθώ” το είχατε πει από τότε αυτό το πράγμα. Θεωρώ ότι είναι βαρύ για ένα στέλεχος ενός κόμματος και ένα βουλευτή να λέει αυτό το πράγμα. Σήμερα όμως που δεν έχετε την δέσμευση αυτή, εγώ σας ρωτώ ευθέως γιατί νομίζω πως αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να τεθεί. Σήμερα είστε έτοιμος να απαντήσετε, έχετε δει τις προϋποθέσεις, έχετε δει τους όρους έχετε δει το κόμμα; Τι θα κάνετε;

Αυγενάκης: Ένα, ένα. Πρώτα απ’ όλα θα επαναλάβω ακριβώς το πρώτο μέρος της συνέντευξης που είχα δώσει στον 9.84 της Αθήνας και στον Real fm που ήταν αφορμή, υποτίθεται, για τη διαγραφή μου.

Είπα λοιπόν ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι ένας νέος πολιτικός φορέας με ενδιαφέρουσες κεντρογενείς πολιτικές θέσεις και απόψεις. Έχει όμως πολύ δρόμο να διανύσει και ο δρόμος αυτός κρύβει πολλές παγίδες.

Αυτή λοιπόν είναι η θέση μου και σήμερα περίπου 20 μέρες μετά τη διαγραφή μου.

Βεβαίως δεν σας κρύβω, αν και το γνωρίζετε, ότι για όποιο πολιτικό βήμα θα ακολουθήσω από δω και πέρα, την απόφαση δεν θα την πάρω μόνος μου. Η απόφαση θα είναι συλλογική. Γι΄αυτό το λόγο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πραγματικός διάλογος με τους πολίτες του Ηρακλείου.

«Π»: Αυτό το κάνετε καλά κατά τη γνώμη μου.

Αυγενάκης: Το κάνω γιατί νιώθω ότι είναι ηθική μου υποχρέωση κύριε Ανδρικάκη, πριν από οποιαδήποτε απόφαση να συνομιλήσω με τον κόσμο. Να συνομιλήσω με τον κόσμο που ούτως ή άλλως απευθύνθηκα και στις προηγούμενες και στις παραπροηγούμενες εκλογές, και το 2007 που εξελέγην 2ος και το 2009 που εξελέγην 1ος βουλευτής στο νομό Ηρακλείου της ΝΔ. Σήμερα πλέον απευθύνομαι σε κάθε Ηρακλειώτη και σε κάθε Ηρακλειώτισσα ανεξαρτήτως ποια ήταν ή είναι η πολιτική τους τοποθέτηση.

«Π»: Δεν είστε έτοιμος δηλαδή να δώσετε απάντηση…

Αυγενάκης: Σας απαντώ λοιπόν, έχω δεσμευτεί και δημόσια, το επαναλαμβάνω και τώρα, η τελική απόφαση θα παρθεί τελειώνοντας το κύκλο των περιοδειών και των ανοικτών συζητήσεων. Συζητήσεων που εξελίσσονται και διαδικτυακά ή και μέσω εκατοντάδων, χιλιάδων τηλεφωνημάτων που έχουν γίνει από τους συνεργάτες μου, είτε και από εμένα τον ίδιο.

Αμέσως μετά τις γιορτές θα υπάρξει μια σαφής πολιτική τοποθέτηση και βεβαίως θα εξηγήσω στους πολίτες τους λόγους για τους οποίους πολιτικά πλέον σκεπτόμενος και σεβόμενος την άποψη της πλειονότητας των συμπολιτών, παίρνω αυτή την πορεία. Βεβαίως, η τελική ευθύνη είναι δικιά μου.

«Π»: Αυτό που σας λέει μέχρι τώρα ο κόσμος ποιο είναι, σε αυτές τις 3 εβδομάδες των επαφών;

Αυγενάκης: Πρώτα απ’ όλα αυτό που έχω διαπιστώσει κ. Ανδρικάκη είναι πως υπάρχει μια τάση μετακίνησης από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προς τον κεντρώο χώρο. Ούτως ή άλλως πολλοί εκ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά ήταν κεντρογενείς.

Αυτή είναι η πρώτη σημαντική διαπίστωση, σύμφωνα με τις επαφές και συζητήσεις που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα.

Μια δεύτερη διαπίστωση είναι η παγιωμένη πλέον μετακίνηση προς τη Δημοκρατική Συμμαχία πρώην ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας του 2009, που φτάνει το 60 με 70%.

«Π»: Εννοείτε και ψηφοφόρους κυρίως δικούς σας ή και ευρύτατα της ΝΔ;

Αυγενάκης: Ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχουν δικοί μου και δικοί τους.

«Π»: Εν ολίγοις απευθύνεστε στο κόσμο που σας ψήφισε ;

Αυγενάκης: Όχι, δεν απευθύνομαι ονομαστικά στο κόσμο που με ψήφισε άλλωστε είναι αδύνατον να γνωρίζεις τους πάντες, απευθύνομαι σε πολίτες των περιοχών των οποίων επισκέπτομαι. Δεν έκανα καμία επιλογή, ούτε ζήτησα σε όποιο καφενείο βρέθηκα να δω τις κομματικές ταυτότητες των πολιτών που μου έκαναν τη χάρη να με ακούσουν και να εκφράσουν τη δική τους γνώμη και πρόταση..

«Π»: Είχατε πει όμως στον Χατζηνικολάου, στην πρώτη δήλωση που είχατε κάνει εκείνο το βράδυ, ότι εγώ θα συνομιλήσω με τους ανθρώπους που με εξέλεξαν.

Αυγενάκης: Σωστά, όμως το διεύρυνα και νομίζω ότι αυτό ήταν και το σωστότερο.

Ενδεικτικά, θα σας πω ότι στις δύο μεγάλες εκδηλώσεις, τις οποίες πραγματοποιήσαμε τη μια στην αίθουσα της παλιάς λαχαναγοράς και την άλλη στη Μεσαρά, όσοι τουλάχιστον ήρθαν κοντά ή είδαν ακόμα και φωτογραφίες, είδαν πρόσωπα πέρα από αυτά που ανήκαν στην Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος είναι αποφασισμένος να κάνει την υπέρβαση.

«Π»: Φαντάζομαι όμως ότι κατά βάση ο κόσμος που συναντάτε είναι αυτοί οι άνθρωποι που σας εξέλεξαν. Δηλαδή, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έρθουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ή θα έρθουν ψηφοφόροι του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Αυγενάκης: Και όμως κύριε Ανδρικάκη, πλέον ελάχιστος είναι ο κόσμος που διατηρεί και εμμένει στα δόγματα και στις διαχωριστικές γραμμές.

«Π»: Πάντως αν έρχονται ψηφοφόροι του Μανώλη Κεφαλογιάννη και σας λένε ναι προχώρα και πήγαινε στη «Δημοκρατική Συμμαχία» Λευτέρη, σημαίνει ότι είναι…κατευθυνόμενοι ώστε να φύγετε και να αφήσετε ελεύθερο το χώρο!Κοντά στη «Δημοκρατική Συμμαχία»

Αυγενάκης: Θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι δεν έφυγα ποτέ από την Νέα Δημοκρατία, με διέγραψε ο σημερινός αρχηγός. Δεν επέλεξα εγώ τη φυγή, ούτε υπήρξε καμία αίτηση διαγραφής μου. Αυτό γιατί κάποιοι προσπαθούν να περάσουν άλλα πράγματα στο κόσμο παραπληροφορώντας τον. Ποτέ δεν έσβησε από μέσα μου η φλόγα της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης κεντροδεξιάς παρατάξεως ακόμα και αν το επιδίωξε ο κος. Σαμαράς.

Ωστόσο, αυτή την ώρα βρίσκομαι σε ένα σταυροδρόμι και καλούμαι να πάρω μία σωστή απόφαση με τα σημερινά δεδομένα…

«Π»: Όχι, δεν βρίσκεστε σε ένα σταυροδρόμι γιατί μου είπατε ότι κατά 60-70% οι άνθρωποι αυτοί σας λένε για «Δημοκρατική Συμμαχία».

Αυγενάκης: Ναι, μέχρι αυτή την ώρα. Πριν ολοκληρώσω το κύκλο των συζητήσεων δε πρόκειται να βγω να κάνω ανακοινώσεις. Δεσμεύτηκα εξαρχής ότι θα γυρίσω όλο το νομό Ηρακλείου. Το είπα ότι θα το κάνω, και το κάνω.

«Π»: Φαίνεται όμως ότι θα πάτε στη «Δημοκρατική Συμμαχία».

Αυγενάκης: Σας είπα την άποψή μου, σας είπα τις διαπιστώσεις μέχρι αυτή την ώρα έχοντας κάνει το 90% του Νομού Ηρακλείου. Μένει ένα μικρό μέρος ακόμα.

Δεν τελείωσα όμως με τις μέχρι αυτή την ώρα διαπιστώσεις μου.

Υπάρχει κι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό πολιτών οι οποίοι δηλώνουν μαζί σου Λευτέρη όποια πορεία και αν ακολουθήσεις. Πολύ συγκινητικό και τους ευχαριστώ πραγματικά.

«Π»: Εάν αυτό το 60-70% που σας λέει να πάτε στην Δημοκρατική Συμμαχία δεν αλλάξει -που νομίζω ότι δεν μπορεί να το αλλάξει απ’ το υπόλοιπο 10% του νομού που εκκρεμεί ακόμα να επισκεφτείτε- θα προσχωρήσετε στην Δημοκρατική Συμμαχία;

Αυγενάκης: Όπως γνωρίζετε κ. Ανδρικάκη, εγώ υπήρξα πάντα κεντρώος και είχα πάντα κεντρογενείς αναφορές. Δεν είχα ποτέ καμία αναφορά στην λαϊκή ή λαϊκίστικη -όπως έχει γίνει σήμερα- Δεξιά ούτε φυσικά με την Αριστερά ή την άκρα Αριστερά είχα ποτέ σχέση πολιτική. Προσωπικά υπήρξα κεντρογενής στις απόψεις και στις θέσεις μου, στη συμπεριφορά μου πολύ περισσότερο και στη στάση ζωής, επαγγελματικής πορείας, αλλά και πολιτικής παρουσίας. Μιας υπεύθυνης πολιτικής παρουσίας, που είχε πάντοτε χαρακτηριστικά μετριοπάθειας, σοβαρότητας, οργάνωσης, ρεαλισμού και υπευθυνότητας.

«Π»: Άρα;

Αυγενάκης: Άρα είμαι πολύ κοντά σαφέστατα, πολύ πιο κοντά στη «Δημοκρατική Συμμαχία». Όμως αυτή την ώρα συνεχίζω το διάλογο που έχω σε εξέλιξη και προς ολοκλήρωση με τους συμπολίτες μου και βεβαίως αμέσως μετά τις γιορτές θα γίνει γνωστή η πολιτική απόφαση, οι λόγοι και οι αιτίες που θα με οδηγήσουν σε αυτήν.«Νιώθω προσβεβλημένος με τη στάση Σαμαρά»

«Π»: Έχετε πει ότι νιώθετε προσβεβλημένος από τον τρόπο της διαγραφής σας.

Αυγενάκης: Βαθύτατα προσβεβλημένος κ. Ανδρικάκη. Πρώτον, διότι το μοναδικό στοιχείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διαγραφής μου είναι ότι «υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένο σχέδιο ανακοπής της ανοδικής πορείας της Νέας Δημοκρατίας». Ποιο οργανωμένο σχέδιο; Δηλαδή συνωμότησε ο Αυγενάκης όταν το 2009, ενώ έπεφτε ραγδαία η Νέα Δημοκρατία, εκείνος αύξησε τη δύναμη του; Ένας από τους ελάχιστους βουλευτές που κατάφερε να προσθέσει δύναμη, παρά τη πτώση της Νέας Δημοκρατίας.

Όταν εργάζομαι σκληρά κοινοβουλευτικά. Το γνωρίζετε πολύ καλά αλλά και όσοι ειδικά παρακολουθούν από τα μέσα ενημέρωσης και τα τοπικά μέσα περισσότερο την εργατικότητα και τη συνέπεια μου από το πρώτο μήνα εκλογής μου.

Αλήθεια συνωμοτώ κατά του κόμματος όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής, βρισκόμουνα σταθερά μεταξύ των πρώτων θέσεων στη παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου όλο αυτό το διάστημα;

Η λέξη συνωμότης κύριε Ανδρικάκη είναι βαριά…

«Π»: Σας κάλεσαν στα όργανα μετά τη διαγραφή σας;

Αυγενάκης: Απολύτως κανένας δεν επικοινώνησε μαζί μου, απολύτως καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε και βέβαια κανένα όργανο δεν συνεδρίασε.

Και να σας πω και κάτι ακόμη; Ολη αυτή η συμπεριφορά της σημερινής αυταρχικής ηγεσίας του κόμματος, όλη αυτή η διαδικασία ισοπέδωσης κάθε καταστατικής δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, έχει βαρύτατα ενοχλήσει και πολλούς άλλους συναδέλφους.

«Π»: Από τους νυν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επικοινώνησε κανείς μαζί σας;

Αυγενάκης: Βεβαίως, και νυν και πρώην βουλευτές. Το απόγευμα της διαγραφής μου, αλλά και την επόμενη, υπήρξαν πάνω από 40 τηλεφωνήματα βουλευτών της ΝΔ και πρώην υπουργών, στελεχών του κόμματος οι οποίοι εξέφρασαν την ένστασή τους και την βαθιά τους ενόχλησή.

«Π»: Όμως, δεν σας πήραν καθόλου από τη Νέα Δημοκρατία, επίσημα, από τα όργανα για να δώσετε εξηγήσεις;

Αυγενάκης: Όχι, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μου και κανένα έγγραφο δεν έχει φτάσει στα χέρια μου, παρά μόνο η ανακοίνωση του κ. Λυκουρέντζου που ακούσαμε όλοι από την τηλεόραση.Μια επιστολή στον Σαμαρά

«Π»: Επιτρέψτε μου να πω ότι λόγω της σχέσης σας με την κ. Μπακογιάννη ήσασταν ένας από τους «υπόπτους», πάντα …

Αυγενάκης: Τί θα πει ύποπτος; Πενήντα βουλευτές είχαμε σχέση με την κ. Μπακογιάννη και μάλιστα την είχαμε στηρίξει στις εσωκομματικές διαδικασίες. Και να σας πω και κάτι κ. Ανδρικάκη; Aνάλογα πως είναι ο καιρός θα αλλάζουμε και τις σχέσεις μας; Δεν σημαίνει ότι μία σχέση κοινωνική ή πολιτική αυτόματα αποτελεί και επιρροή. Ποτέ δεν έκρυψα τις πολιτικές σχέσεις που είχα και έχω. Αυτές όμως, όπως εμφανέστατα αποδεικνύεται και από τη συμπεριφορά και στάση μου όλο αυτό τον καιρό, δεν με επηρέασαν στις αποφάσεις μου.

Εάν επιθυμούσα να ακολουθήσω την οποιαδήποτε επιλογή της κ. Μπακογιάννη, θα ήμουν εγώ επικεφαλής του συνδυασμού “Μάχη για τη Κρήτη” στη θέση του κ. Γιαννουλάκη. Ωστόσο, εγώ αρνήθηκα -κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο κόσμος της Κρήτης. Όπως επίσης αρνήθηκα να είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του νέου κόμματος της κ. Μπακογιάννη, γιατί ήμουν βουλευτής της ΝΔ και θεωρούσα ότι είχα υποχρέωση να δώσω τη μάχη μου με όποιο τρόπο εγώ έκρινα πάντα στo πλαίσιo και στα όρια λειτουργίας των οργάνων του κόμματός μου, που υποτίθεται ότι κάποια στιγμή θα λειτουργούσαν. Και αυτό έκανα.

Ενδεικτικά σας λέω και είναι στη διάθεση σας η επιστολή που έστειλα την επομένη των περιφερειακών εκλογών στον κ. Σαμαρά, στον οποίο μετέφερα τους λόγους «αρχής της κατάρρευσης της ΝΔ στην Κρήτη», αλλά ταυτόχρονα και τις προτάσεις μου για μια νέα οργανωμένη και πιο αισιόδοξη πορεία που έπρεπε να ακολουθήσουμε για να φτιάξουμε και πάλι μια μεγάλη και δυνατή κεντροδεξιά παράταξη.

«Π»: Σας απάντησε;

Αυγενάκης: Ποτέ.

«Π»: Μα σας απάντησε… Με την διαγραφή σας. Εσείς γιατί στείλατε αυτή την επιστολή την επομένη των εκλογών; Φοβηθήκατε μην πέσει επάνω σας το βάρος;

Αυγενάκης: Καθόλου. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο βαρύ, κι αυτό εμένα με ενοχλούσε. Δεν υπάρχει φόβος, υπάρχει ευθύνη. Για αυτό θεώρησα σωστό, έντιμο και πρέπον, γραπτώς και όχι προφορικώς, να εκφράσω τις παρατηρήσεις, τις διαπιστώσεις αλλά και τις προτάσεις μου.

«Π»: Σαν αμυντική κίνηση όμως μοιάζει αυτό…

Αυγενάκης: Όχι, καθόλου. Ας μην προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε κάτι σκοτεινό πίσω από κάθε ενέργεια. Ποτέ δεν υπήρξα βουλευτής του παρασκηνίου, πάντα του προσκηνίου. Ποτέ της παραπολιτικής, αλλά της έμπρακτης πολιτικής.

«Π»: Στείλατε λοιπόν την επιστολή λέγοντας, κατά την άποψη σας, ποια είναι τα αίτια της κατάρρευσης, ίσως για να προλάβετε, πριν πέσει πάνω σας όλο αυτό το σούσουρο.

Αυγενάκης: Κοιτάξτε κ. Ανδρικάκη. Το πρόβλημα στην Κρήτη -κι από ότι φάνηκε όχι μόνο στην Κρήτη- τελικά ήταν μεγάλο για την ΝΔ.

Δεν μπορούσα με τίποτα να επικροτήσω τα περί «ολικής επαναφοράς», όπως ήταν η δήλωση τη βραδιάς του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών.

Για ποια ολική επαναφορά να μιλήσουμε, όταν η ΝΔ ήρθε τρίτη στην Κρήτη, δεύτερη στην Πελοπόννησο με όλη την ηγετική ομάδα της Νέας ΝΔ να είναι Πελοποννήσιοι… Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Δήμας, ο κ. Λυκουρέντζος, ο κ. Παναγιωτόπουλος. Όλοι Πελοποννησιακής καταγωγής είναι και παρόλα αυτά ήρθε δεύτερη. Χάσαμε το δήμο Αθηναίων, το δήμο Θεσσαλονίκης, χάσαμε το δήμο Γλυφάδας… Χάσαμε 500 και πλέον χιλιάδες ψηφοφόρους ενώ το ΠΑΣΟΚ απώλεσε άνω των 1.000.000 των ψηφοφόρων του… Για ποια ολική επαναφορά μιλάμε;

«Π»: Εσείς κ. Αυγενάκη τι κάνατε στις αυτοδιοίκητες περιφερειακές εκλογές;

Αυγενάκης: Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω και μάλιστα με αδιαμφισβήτητη συνέπεια.

«Π»: Στηρίξατε τον κ. Πλακιωτάκη;

Αυγενάκης: Μα ήταν ξεκάθαρο αυτό. Κατ’ αρχήν δεν απουσίασα από καμία από τις εκδηλώσεις του συνδυασμού παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας πολύ κοντινού μου προσώπου.

««Π»: Σας χρεώνεται ένα μέρος αυτής της ιστορίας..

Αυγενάκης: Ο καθένας μπορεί να λέει εύκολα ό,τι θέλει, αλλά όταν βρεθούμε αντιμέτωποι, αρχίζουν να μασούν τις κουβέντες τους.

Θα ήθελα πραγματικά να γνωρίσω από την ηγεσία του κόμματος τους πραγματικούς λόγους αλλά και τις αποδείξεις βάσει των οποίων οδηγήθηκαν στην επιβολή της ύψιστης των πολιτικών ποινών, της διαγραφής.

Παρόλα ταύτα, το να λιβανίζουμε κάτι το οποίο έγινε, κάτι το οποίο όπως φάνηκε ήταν προσχεδιασμένο, κάτι που όντως ήταν και παραμένει αχαρακτήριστο και απαράδεκτο σαν διαδικασία, δεν έχει άλλο νόημα, νομίζω. Τώρα προχωρούμε μπροστά. Ο καθένας έχει βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, αυτή την στιγμή ποσώς με ενδιαφέρει άλλο πια το θέμα αυτό, ειδικά αυτήν την ώρα που ο κόσμος περνά πολύ δύσκολες ώρες. Πιστεύω ότι ελάχιστοι ενδιαφέρονται πλέον να δώσουν εξήγηση, γιατί ο κ. Σαμαράς έδειξε τέτοια συμπεριφορά, γιατί, γιατί, γιατί…. Ποσώς τον ενδιαφέρει πλέον το πολίτη του Ηρακλείου νομίζω…

Θέλω λοιπόν να δούμε πώς υπεύθυνα και συνετά θα αντιμετωπίσουμε την μπόρα που έχουμε μπει εδώ αρκετούς μήνες.

Τονίζω όμως ότι αυτή την στιγμή αυτό που με ενδιαφέρει πραγματικά είναι να δώσω την ψυχή μου, το χρόνο μου, τη μάχη μου, όπως το κάνω καθημερινά σε ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο και μόνο…

Είτε πρόκειται για τους ρακοκαζανάδες, τους γιατρούς, τους περιπτεράδες, τους αγρότες του νησιού μας, τους επαγγελματίες του Τουρισμού που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και για όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ενόψει του νέου φορολογικού νόμου ή του προϋπολογισμού που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.Δεν έχει πρόταση για την κρίση η ΝΔ

«Π»: Η ΝΔ είχε και έχει την πολιτική να βγάλει την χώρα από την κρίση; Όχι μόνο τώρα, αλλά τον τελευταίο χρόνο υπό την ηγεσία Σαμαρά.

Αυγενάκης: Κατά την άποψή μου όχι. Είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση που έχει μπει διότι πολύ απλά δεν έχει πρόταση, δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική.

Πρόκειται για ένα συγκεχυμένο μείγμα, που άλλα λέμε τη μια και άλλα λέμε την άλλη. Η ΝΔ κοντεύει να φτάσει τα επίπεδα του ΛΑΟΣ στον λαϊκισμό. Ενίοτε θα πάρει τη μια θέση και ενίοτε την άκρως αντίθετη.

Αυτή όμως δεν είναι υπεύθυνη πολιτική. Όταν το σύνολο των λαϊκών ευρωπαϊκών κομμάτων συνεδρίαζε και συναινούσε στο να δοθεί οικονομική βοήθεια στην χώρα μας, η ΝΔ ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε συνταχτεί με το ΚΚΕ κα τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ένα ξερό όχι χωρίς καμία αντιπρόταση. Μόνο κάτι μήνες μετά ακούσαμε κάτι ασυναρτησίες και γενικόλογα πανεπιστημιακού χαρακτήρα, από τον κ. Μηταράκη και τον κ. Σταϊκούρα.

Κουβέντες ανεφάρμοστες. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι σε 18 μήνες θα διαγράψουμε το χρέος της χώρας πολύ περισσότερο βέβαια όταν δε λέμε καν το τρόπο. Δεν μπορούμε με μικρές σε βάθος και πρόχειρες προτάσεις να πείσουμε τον κόσμο.

Αυτή την ώρα ο κόσμος θέλει φωνή καθαρή, μια εφαρμόσιμη και ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Αρκετά πια με τα γενικόλογα.

«Π»: Ποιος έχει την πολιτική να βγούμε από την κρίση;

Αυγενάκης: Κατά την εκτίμηση μου ετούτη την ώρα πρέπει να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση, μία συμμαχία δυνάμεων, μια συμμαχία θέσεων και απόψεων, εάν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από την κρίση. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ από μόνο του να διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση.

«Π»: Υπήρχε άλλος δρόμος από αυτόν που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ;

Αυγενάκης: Και βέβαια υπήρχε. Υπήρχε υποχρεωτικά ο δρόμος του δανεισμού, αλλά υπήρχε και ένας άλλος δρόμος που έπρεπε να είχε ακολουθηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα: αυτός της καλύτερης προετοιμασίας και διαπραγμάτευσης των όρων του δανεισμού.

«Π»: Τώρα που είστε απελευθερωμένος, θέλω να σας ρωτήσω για κάτι που έχει συμβεί. Σας είχα ρωτήσει και παλαιότερα και είπατε ότι ψηφίσατε κατά του μνημονίου επιλέγοντας την κομματική πειθαρχία αντί του εθνικού συμφέροντος, δηλώνοντας συγχρόνως ότι είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξανακάνετε ποτέ. Τώρα ποια είναι η θέση σας; Έπρεπε να ψηφίσετε το μνημόνιο;

Αυγενάκης: Θα έπρεπε να πούμε ναι στην οικονομική ενίσχυση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι εντός τριών ημερών πάγωνε η χώρα, πάγωνε το Κράτος, πάγωναν οι μισθοί και οι συντάξεις… Ακριβώς τα ίδια πράγματα είχα πει και τότε. Ωστόσο, οι όροι και οι προϋποθέσεις έπρεπε να είχαν γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ πριν φτάσουμε να συζητούμε για το αν θα εγκρίνουμε ή θα απορρίψουμε το δανεισμό.

Έπρεπε δηλαδή προηγουμένως να είχε γίνει πολύ σκληρή δουλειά και διαπραγμάτευση από την Κυβέρνηση, αλλά και να έχει έρθει σε συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για να υπάρχει μια κοινωνική συμμαχία σε όλο αυτό το εγχείρημα.

Με άλλα λόγια, όταν παίρνεις ένα δάνειο από μια τράπεζα – γιατί κάτι τέτοιο έχει συμβεί και με την χώρα μας, αλλά σε άλλη κλίμακα- δεν πας απλώς και λες δώσε αυτά τα χρήματα και σου τα δίνουν. Συζητάς και τους όρους..

«Π»: Η τράπεζα είναι αυτή που θέτει τους όρους…

Αυγενάκης: Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Οταν είσαι σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση έχεις το δικαίωμα να θέσεις ή και να διορθώσεις ακόμα κάποιους από τους όρους δανεισμού.

Εάν όμως φτάσαμε στο σημείο να θέλουμε να διαπραγματευτούμε τρεις μέρες πριν την κατάρρευση της χώρας, χωρίς να έχει γίνει καμία διαπραγμάτευση όλο το προηγούμενο εξάμηνο, τότε… Ο κ. Παπανδρέου περιδιάβαινε όλη την Ευρώπη λέγοντας ότι δεν θέλουμε χρήματα, αλλά την συμβολή σας και συνεννόηση και άλλα παρόμοια… Όλο αυτό το διάστημα, αντί να κάνει εκδρομικές επισκέψεις ανά την υφήλιο, θα έπρεπε ο Πρωθυπουργός σωστά, σοβαρά και σε συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συζητήσει όλες τις διαδικασίες, τους όρους και τη μέθοδο.

Χάσαμε πολύτιμο χρόνο.

Τη συνεννόηση αυτή ποτέ δεν την επεδίωξε, ποτέ δεν την προκάλεσε. Και εδώ είναι η ευθύνη του κ. Παπανδρέου.

«Π»: Είχε περιθώριο συνεννόησης;

Αυγενάκης: Την επιδίωξε και δεν βρήκε ανταπόκριση; Δεν ρωτάμε υποθετικά, δεν απαντάμε υποθετικά. Εγώ σας λέω ότι έπρεπε να το είχε πράξει. Η άποψή μου είναι ότι, πρώτον η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ζητήσει τη συνεννόηση και τη συμμαχία όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και, δεύτερον, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε διαπραγματευτεί τους όρους και τις προϋποθέσεις του δανεισμού. Αυτή είναι η πορεία που θα έπρεπε να ακολουθήσει κάθε υπεύθυνη Κυβέρνηση.

«Π»: Φαίνεται πάντως ότι και να ζητούσαν τη συναίνεση, δεν θα την έδιναν. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η ιστορία…

Αυγενάκης: Εάν όμως αναφέρεστε στη ΝΔ, έχω να πω ότι η θέση της καταγράφηκε στο υποσυνείδητο του κόσμου και ότι αυτή δεν έχει εγκριθεί καν από την πλειονότητα των στελεχών της ΝΔ. Όχι μόνο των πολιτών. Η ΝΔ, σε αυτό το μείζον θέμα, δεν είχε να αντιπροτείνει κάτι, απλώς καταψήφισε. Δεν είναι αυτή υπεύθυνη θέση της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και εδώ ήταν, όπως θυμάστε, και τότε η πολιτική μου διαφωνία.

«Π»: Δεν το ζήτησε η Κυβέρνηση αλλά το ξαναλέω μάλλον όπως είναι τα πράγματα δεν θα υπήρχε ανταπόκριση…

Αυγενάκης: Πολλές φορές, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε πράγματα ακόμα κι αν ξέρουμε ότι θα εισπράξουμε ένα όχι. Όμως αυτό το όχι ή το ναι, ο πολίτης το πιστώνει σε αυτόν που θα το πει ή δεν θα το πει. Και έχω να πω και το εξής. Όσο ο πολίτης είναι αυστηρός κριτής και όχι δεδομένος για κανένα πολιτικό, για κανένα πολιτικό αρχηγό και για κανένα πολιτικό κόμμα, άλλο τόσο περιορίζεται η αλαζονεία του κάθε κόμματος, του κάθε πολιτικού αρχηγού και βέβαια του κάθε πολιτευομένου.

Όσο συντηρείται η βεβαιότητα, τα δόγματα και οι κομματικές γραμμές, τόσο ευνοούνται οι αλαζονικές συμπεριφορές και καλλιεργούνται μηχανισμοί που φέρνουν άσχημα αποτελέσματα για τη χώρα. Απόδειξη αυτών είναι τα αποτελέσματα όσων σήμερα βιώνουμε

«Π»: Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο πολίτης έχει άμεση σχέση με όλα αυτά που συμβαίνουν σε αυτή την χώρα και δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του. Να μην του χαϊδεύουμε τα αυτιά γιατί μετά θα δέρνει τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους…

Αυγενάκης: Γι αυτό, ο πολίτης πρέπει να κρίνει αυστηρά τον κάθε πολιτικό, πολιτικό αρχηγό, πολιτικό κόμμα, νέο ή παλιό, και ας κάνει την κίνηση, ας κάνει την υπέρβαση να στηρίξει και άλλες επιλογές. Το αυτονόητο, το δεδομένο, δημιουργεί αλαζονικές τάσεις. Και το έχουμε δει πάμπολλες φορές ειδικά στα κόμματα εξουσίας.

«Π»: Νιώθετε καθόλου Νεοδημοκράτης σήμερα; Πολιτικά εννοώ όχι συναισθηματικά. Σας εκφράζει η πολιτική της ΝΔ;

Αυγενάκης: Η νέα ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, όχι. Η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή σαφέστατα είναι ένα κομμάτι από την καρδιά μου.

«Π»: Τότε γιατί διαμαρτύρεστε που σας έδιωξαν; Έτσι σας διευκόλυναν…

Αυγενάκης: Δεν είναι έτσι. Όταν είσαι σε ένα κόμμα, δεν σημαίνει ότι μόλις διαφωνήσεις σηκώνεσαι και φεύγεις. Παραμένεις μέσα στο κόμμα σου και δίνεις την μάχη σου.

Δίνεις το δικό σου στίγμα, παλεύεις για αυτά που πιστεύεις κι αν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφωνίες, τότε φυσικά κάνεις τις επιλογές σου. Εγώ θεωρούσα ότι υπήρχε περιθώριο συνεννόησης, υπήρχε περιθώριο λειτουργίας και ενεργοποίησης κάποιων οργάνων, δεν βιάστηκα να βγάλω συμπεράσματα ούτε και να καταδικάσω. Και ποτέ μα ποτέ δεν καταφέρθηκα δημόσια κατά του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του, μέχρι και την ώρα της διαγραφής μου.

Την άποψή μου και τις ανησυχίες μου τις είχα εκφράσει στον ίδιο τον κ. πρόεδρο κατά τις τέσσερεις συναντήσεις που είχαμε μέσα στο δωδεκάμηνο που έχει αναλάβει τα ηνία του κόμματος, όπως άλλωστε όφειλα να κάνω. Και φυσικά, οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις μου έχουν κατατεθεί και γραπτώς, γιατί έτσι αντιλαμβάνομαι τη λειτουργία ενός στελέχους σε ένα οργανωμένο και δημοκρατικό κόμμα.

«Π»: Τετάρτη βράδυ ψηφίζεται ο νέος προϋπολογισμός. Τί θα κάνετε;

Αυγενάκης: Θα μου επιτρέψετε να μην σας απαντήσω αυτή την στιγμή. Θα ήθελα να παρακολουθήσω τις συζητήσεις και την Τετάρτη το βράδυ να ψηφίσω αναλόγως.

«Π»: Τι πιστεύετε ότι έχουμε από εδώ και πέρα μπροστά μας; Υπάρχει φως στο τούνελ με αυτά που συμβαίνουν σήμερα;

Αυγενάκης: Κοιτάξτε. Κάποια από αυτά που πραγματοποιούνται σήμερα από την κυβέρνηση θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν χρόνια πριν. Ενδεικτικά θα πω ότι οι προτάσεις που ακούγονται σήμερα για τις ΔΕΚΟ είχαν προταθεί από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να προχωρήσουμε και πέρα από τον δημόσιο τομέα, πέρα από την υποχρεωτική σωστή διαχείριση και το νοικοκύρεμα του σπάταλου δημόσιου κράτους που έχουμε φτιάξει και όχι να βάλλουμε κατά των δημοσίων υπαλλήλων..

Προσωπικά δεν καταφέρομαι και ούτε ποτέ έχω καταφερθεί κατά των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως άλλωστε έχω διατυπώσει και στο τελευταίο μου βιβλίο με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση ώρα μηδέν», ήμουνα από την αρχή υπέρ μιας καλά οργανωμένης, ευέλικτης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

«Π»: Άρα θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει αυτά..

Αυγενάκης: Βεβαίως. Και πρέπει να δούμε και τον ιδιωτικό τομέα. Διάβαζα κάπου ότι «ιδιωτικός τομέας είναι ο τομέας που ελέγχεται από τον δημόσιο. Απεναντίας, ο δημόσιος τομέας είναι ο τομέας που δεν ελέγχεται από πουθενά».

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να το κάνουμε, πέρα από όποιες τομές γίνονται, βεβιασμένα, άκομψα και χωρίς σχεδιασμό, είτε ακόμη σωστά. Γιατί είναι και ορισμένα ζητήματα τα οποία έχουν σωστή κατεύθυνση.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ότι πρέπει να δώσουμε δύναμη, στίγμα, προοπτική και αισιοδοξία στον ιδιωτικό τομέα. Έχετε ακούσει έστω και έναν συνδικαλιστή να αναφέρεται στην απόλυση ενός υπαλλήλου από το συνεργείο της γειτονιάς σας ή από το μπακαλικάκι που έκλεισε στην γειτονιά σας λίγο πριν;

«Π»: Όχι ποτέ

Αυγενάκης: Ποτέ και κανένας, διότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν ποτέ συνδικαλιστική φωνή.

Advertisements
This entry was posted in Αυγενάκης, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Κρήτη, Μπακογιάννη, ΝΔ, Σαμαράς. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s