Πρόταση Λευτέρη Αυγενάκη για παράταση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας μέχρι το τέλος του 2011

Πρόταση να υπάρξει εκ νέου παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών των ακινήτων έως το τέλος του 2011, δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, κατέθεσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής.

Ειδικότερα, ο ανεξάρτητος Βουλευτής σημειώνει στο έγγραφό του ότι… «οι οικονομικές δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών είναι φανερές, ενώ η υπερχρέωση έχει οδηγήσει αρκετά στο χείλος της οικονομικής καταστροφής». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι «με το άρθρο 19, παρ. 1, του νόμου 3869/2010 απαγορεύθηκε ο αναγκαστικός πλειστηριασμός της κύριας κατοικίας, στα πλαίσια της αναγκαστικής εκτέλεσης, μέχρι τις 3-2-2011, επιπλέον δε και του μοναδικού ακινήτου του οφειλέτη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία, εφόσον κατοικεί ή διαμένει σε ξένο ακίνητο». Παράλληλα αναφέρει ότι «ισχύει βεβαίως και η διάταξη του άρθρου 40 του Νόμου 3858/2010, που ορίζει ότι αναστέλλονται από την 1-7-2010 έως την 31-12-2010 οι πλειστηριασμοί οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000,00 ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών».

Ωστόσο, κρίσιμο θεωρεί το γεγονός ότι «ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ η αναστολή των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας λήγει στις 3 Φεβρουαρίου του 2011» και τονίζει ότι «την ίδια στιγμή, είναι αμφίβολο αν τα ειρηνοδικεία θα είναι σε θέση να δεχτούν, από την 1η του Ιανουαρίου, τον τεράστιο όγκο των αιτήσεων που θα υποβληθούν στις γραμματείες τους».

Σημειώνει δε ότι «ακριβώς το κενό αυτό διάστημα, από τη λήξη της αναστολής μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης στα ειρηνοδικεία, όπως υποστηρίζει ξεκάθαρα και η Ένωση Καταναλωτή για την Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), πρόκειται να εκμεταλλευτούν οι τράπεζες, που έχουν προγραμματίσει πλειστηριασμούς από τις αρχές ακόμα Φεβρουαρίου» και ότι «ως εκ τούτου, επισημαίνεται η ανάγκη η κύρια κατοικία να προστατεύεται χωρίς τον όρο καταβολής δόσεων».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ότι «επειδή αναμένεται σειρά πλειστηριασμών τους επόμενους μήνες», και προτείνει στον κ. Παπακωνσταντίνου την «παράταση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας μέχρι το τέλος του 2011, δεδομένων μάλιστα των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αρκετά νοικοκυριά».
Advertisements
This entry was posted in Αυγενάκης, Κρήτη, οικονομία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s