Η Ιστορία όχι μόνο θα δικαιώσει αλλά και θα ζητήσει ένα μεγάλο «συγγνώμη» από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ό,τι λέγεται και γράφεται σήμερα από συνετούς και σώφρονες παράγοντες -που έχουν συνειδητοποιήσει γιατί και πώς φτάσαμε στα σημερινά οικονομικά και πολιτικά χάλια- αποτελεί ένα θριαμβευτικό και ταυτόχρονα μελαγχολικό “Déjà vu” για το Μεγάλο Πολιτικό Άνδρα της μεταπολεμικής Ελλάδας, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Θριαμβευτικό, γιατί… ο άνθρωπος αυτός που τόσο άδικα και άθλια πολεμήθηκε, λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε και ανατράπηκε από τις δυνάμεις της παρακμής και της χρεοκοπίας, σήμερα δικαιώνεται πανηγυρικά για όσα έλεγε πάντοτε και προσπάθησε να εφαρμόσει -χωρίς τελικά να προλάβει…- στο μικρό διάστημα που το σύστημα των βεβήλων του επέτρεψε να κυβερνήσει τον τόπο.

Και μελαγχολικό, γιατί όλο και περισσότεροι απλοί πολίτες, αλλά και διανοητές διαπιστώνουν πόσο διαφορετικά θα ήταν σήμερα τα πράγματα, εάν είχε προλάβει και είχε αφεθεί να ασκήσει τη διορατική και μεγαλόπνοη πολιτική του στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αλλά τι λέμε τώρα… Τότε, η διαπλοκή και τα «κεκτημένα της ντροπής» έδιναν λυσσώδη μάχη ενάντια στην αποκρατικοποίηση της… «ΑΓΕΤ Ηρακλής», όταν τώρα πια διαπιστώνουμε -αργά είναι αλήθεια- ότι θα πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε ακόμη και τα… αεροδρόμια της χώρας, για να επιβιώσουμε οικονομικά.

Ακόμη και η πολύκροτη «εγκύκλιος» της Εκκλησίας της Ελλάδος (με τίτλο «Προς το Λαό», που διανεμήθηκε στους πιστούς την περασμένη Κυριακή), παρά τους άστοχους και υπερβολικά και ανοίκεια για Ιεράρχες φορτισμένους χαρακτηρισμούς (όπως «κατοχή», κλπ), στην ουσία εγκαλεί το πολιτικό σύστημα αλλά και το Λαό, γιατί δεν έκαμαν εγκαίρως αυτά που τώρα -υπό την πίεση του μνημονίου- καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε άρον-άρον και οδυνηρά… Γράφει συγκεκριμένα ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του σχετικού κειμένου: «Μπροστά στην κατάσταση αυτή ο κάθε λογικός άνθρωπος διερωτάται: Γιατί δεν πήραμε νωρίτερα όλα αυτά τα δύσκολα μέτρα, πού σήμερα χαρακτηρίζονται αναγκαία. Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας πού σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; (…) Η οικονομική μας κρίση με πολύ απλά λόγια οφείλεται στη διαφορά μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης. Στον αργό ρυθμό της παραγωγής πού επιτυγχάνουμε απέναντι στο υψηλό βιοτικό επίπεδο πού μάθαμε να ζούμε. Όταν όσα καταναλώνουμε είναι πολύ περισσότερα από όσα παράγουμε, τότε το οικονομικό ισοζύγιο γέρνει προς την πλευρά των εξόδων. Η χώρα μας για να αντεπεξέλθει, αναγκάζεται να δανείζεται με την ελπίδα ότι το διαταραγμένο ισοζύγιο θα ανακάμψει. Όταν αυτό δεν γίνεται και οι δανειστές απαιτούν την επιστροφή των δανεισθέντων συν τόκω, τότε φθάνουμε στην κρίση και στην χρεωκοπία…»

Το μόνο που κατάλαβε το βαθύτερο νόημα αυτού του κειμένου της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι το… ΚΚΕ, γι’ αυτό και αντέδρασε έντονα, συναισθανόμενο ότι βάλλεται καίρια ο πυρήνας του λαϊκισμού και της ουτοπίας που αντιπροσωπεύουν οι ιδέες του. Η Κυβέρνηση επίσης αντέδρασε, όχι γιατί η Εκκλησία μίλησε για «δυνάμεις κατοχής» (άστοχος όρος που αδικεί το υπόλοιπο κείμενο), αλλά γιατί πίσω από τα παραπάνω ιδιαίτερα λόγια που παραθέσαμε αποκαλύπτονται οι Μεγάλοι Ένοχοι της Χρεοκοπίας. Και επίλεκτη, πρωταρχική θα λέγαμε, θέση ανάμεσά τους κατέχει το λαϊκίστικο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου της καταστροφικής 8ετίας 1981-1989. Τότε, για πρώτη φορά στην Ιστορία της Πατρίδας μας, ο αλόγιστος υπερδανεισμός και η υπερκατανάλωση χωρίς παραγωγικό αντίκρισμα έγιναν επίσημες και διακηρυγμένες αρχές της φαύλης πασοκικής πολιτείας…

Δεν δικαιώνεται όμως μόνο στα ζητήματα της Οικονομίας ο πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ. Πανηγυρική -και επίσης οδυνηρή και λυπηρή, για το πού φτάσαμε σήμερα- είναι η επιβεβαίωση της οραματικής, μακρόπνοης και εθνικά συμφέρουσας εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε στην τριετία 1990-1993. Δεν θα αναφερθούμε σε όλες τις πολυσχιδείς και πρωτόγνωρες δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε και υλοποίησε σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής διπλωματίας: ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ελληνοτουρκικά, κυπριακό, βαλκανική πολιτική. Θα αρκεστούμε σε ένα και μόνο ζήτημα, που αποτέλεσε και την «αχίλλειο πτέρνα» της ισχνής κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας και τελικά την αφορμή για την Προδοσία και Αποστασία του 1993: το «σκοπιανό».

Διαβάσαμε σήμερα (εδώ) την είδηση: «Σλαβομακεδονία» προτείνει ο Μπουτάρης για τα Σκόπια.- Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε στην εφημερίδα «Utrinski Vesnik» προτείνοντας ως μια εφικτή λύση για την ονομασία των Σκοπίων, το «Σλαβομακεδονία». Συγκεκριμένα ο κ. Μπουτάρης σημείωσε: «Οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα μ.Χ. Στην περιοχή ζούσαν άλλοι λαοί, πολύ πριν απ’ αυτούς. Το γεγονός ότι οι Σλάβοι μετακινήθηκαν και ζουν στην περιοχή αιώνες τώρα, σίγουρα τους δίνει τη δυνατότητα να αποκαλούνται Μακεδόνες, όμως είναι απαραίτητο ένα ειδικό χαρακτηριστικό για να υπάρξει μία διάκριση, διότι εδώ, και πριν απ’ αυτούς ζούσαν Μακεδόνες. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα και πρέπει να γίνει σαφές σε όλους. Αυτό που μου φαίνεται παράξενο είναι γιατί ένας Σλάβος ή μία ομάδα που κατάγεται από Σλάβους, οι οποίοι ως λαός έχουν κάνει πάρα πολλά και έχουν μία σημαντική ιστορία, για την οποία πρέπει να είναι υπερήφανοι, ζητούν και θέλουν και άλλα πράγματα και άλλη ιστορία, με την οποία θα υπερηφανεύονται. Κατά την άποψή μου, η καλύτερη ιδέα για το όνομα είναι το Σλαβομακεδονία. Η ονομασία αυτή είναι καλύτερη από το Βόρεια ή Άνω Μακεδονία».

Πρόκειται ακριβώς για «ολική επαναφορά» στη σωστή ιστορική και διπλωματική βάση των διαπραγματεύσεων του Μητσοτάκη με το Γκλιγκόροφ μετά το 1992 που αποπέμφθηκε ο «σαμποτέρ» του εθνικού ζητήματος, κ. Σαμαράς. Στα πλαίσια αυτά τα Σκόπια είχαν τότε συμφωνήσει κατ’ αρχήν στο όνομα «Σλαβομακεδονία», πολύ πιο εθνικά συμφέρον για μας από το σήμερα επιδιωκόμενο «σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό», που πλέον δεν το δέχεται η εθνικιστική σκοπιανή κυβέρνηση. Το «Σλαβομακεδονία» είχε την ιστορική και εθνολογική βάση που ορθότατα ανέπτυξε ο κ. Μπουτάρης. Και είναι πολύ πιο αποτελεσματική και ωφέλιμη για την Πατρίδα μας από την εθνικιστική ουτοπία του να μην περιλαμβάνεται ούτε… παράγωγο του «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος, κάτι που ούτε εκείνοι ούτε η Διεθνής Κοινότητα αποδέχθηκε ή πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί.

Όταν το 1992 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει την περίφημη φράση «μετά από 10 χρόνια κανείς δεν θα ασχολείται με το όνομα των Σκοπίων», εννοούσε προφανέστατα, ότι εφ’ όσον το ζήτημα θα είχε επιλυθεί με τους προαναφερθέντες όρους, θα είχε παύσει πλέον οριστικά και με την υπογραφή των Σκοπιανών κάθε αλυτρωτική προπαγάνδα ή σφετερισμός της Ιστορίας, αφού θα είχαν αναγνωρίσει, ότι «είναι Σλάβοι που κατοικούν σε περιοχή που κάποτε ανήκε στη μεγάλη Μακεδονία του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου». Αυτό ακριβώς σήμαινε και σημαίνει το όνομα «Σλαβομακεδονία». Και ήταν ο Μητσοτάκης που είχε πείσει τους Σκοπιανούς να το δεχθούν. Συνάντησε όμως την ακραία αντίδραση δύο Κορυφαίων Λαϊκιστών και Καταστροφέων της Πατρίδας μας: του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Και τελικά ανετράπη, προτού προλάβει να κλείσει το θέμα.

Σήμερα, η Ελλάδα… εκλιπαρεί τα Σκόπια να δεχθούν το «σύνθετο όνομα με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό». Μακάρι να το πετύχουμε, αλλά και πάλι θα είναι πολύ κατώτερο από το «Σλαβομακεδονία», αφού δεν καταργεί αυτονόητα τις ιστορικές παραχαράξεις και τα φληναφήματα των Σκοπίων. Είναι όμως η μόνη κάπως εφικτή λύση, μετά από μια 20ετία καταστροφικών χειρισμών και πλειοδοσίας σε πατριδοκαπηλία και βλακεία.

Δεν θα κουραστούμε να γράφουμε και να ξαναγράφουμε όσα διαλαμβάνει η παρούσα ανάρτηση. Δεν θα αποκάμουμε να διεκδικούμε την ιστορική αποκατάσταση του Μεγάλου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Έχουμε χρέος απέναντι στις επερχόμενες γενιές να αφήσουμε χρηστά πρότυπα και να αποδοκιμάσουμε τους πραγματικούς Εφιάλτες της σύγχρονης Ελλάδας, που -ως διά… μαγείας- βρέθηκαν όλοι μαζί ετερόκλητα και μιαρά συνασπισμένοι σε μια Συμμαχία Προθύμων Συκοφαντών και Κατηγόρων του.
Advertisements
This entry was posted in Μακεδονία, Μητσοτάκης, εθνικά θέματα, οικονομία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s