Απίστευτη ταλαιπωρία για τα τέλη των Ι.Χ. – Μάθετε τι σας περιμένει εάν δεν παραλάβατε το ειδοποιητήριο…

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων σε όλη την Ελλάδα που συνωστίζονται στις εφορίες, για να προμηθευτούν το σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2010. Και αυτό γιατί δεν παρέλαβαν εγκαίρως το σχετικό ειδοποιητήριο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το σήμα από τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.

Οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έχουν προθεσμία μέχρι… το τέλος του έτους για να πληρώσουν τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας του 2011 τα οποία είναι αυξημένα έως και 109%. Μάλιστα όσοι έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, άνω των 1.929 κ.ε., μαζί με τα τέλη θα καταβάλουν και τον ειδικό φόρο.

Εάν η προμήθεια του σήματος γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με την αξία των τελών, ενώ υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την προμήθεια των τελών κυκλοφορίας εκπνέει την Πέμπτη 31-12-2009. Για την προμήθεια του σήματος από τις ΔΟΥ, απαιτείται η προσκόμιση της άδειας κυκλοφορίας.

Παράλληλα, τα σήματα θα διατίθενται από τις Εφορίες σε όλες τις περιπτώσεις που δεν λαμβάνεται ειδοποιητήριο από τον κάτοχο του οχήματος ή το έχει απολέσει ή λαμβάνει ειδοποιητήριο αλλά είναι λανθασμένος ο αριθμός κυκλοφορίας ή τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας ή αναγράφεται λανθασμένος ΑΦΜ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.
 

Επίσης, από τις εφορίες θα διατίθεται το σήμα όταν το αυτοκίνητο αγοράστηκε μετά την 1/10/2009 και δεν είναι τεχνικά δυνατό να αποσταλεί ειδοποιητήριο στον νέο κάτοχο.

Τα Πρόστιμα

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης (μετά δηλαδή την 31.12.2010) προμήθειας του ειδικού σήματος καθώς και στην περίπτωση καταβολής μειωμένων τελών κυκλοφορίας επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ως εξής:

30 ευρώ για οχήματα μέχρι 785 κυβικά εκατοστά και σε όσους δεν επικολλούν το σήμα.

Ισόποσο του τέλους κυκλοφορίας, που αναλογεί στο όχημα βάσει του κυβισμού του, για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας άνω των 30 ευρώ.

Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του ειδικού φόρου αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού επιβάλλεται πρόστιμο 1% επί του οφειλόμενου ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης ή μη καταβολής του φόρου.

Οι επιβαρύνσεις

Οι αναπροσαρμογές που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση θα επιβαρύνουν τους κατόχους οχημάτων που κυκλοφόρησαν το έτος 2005 και μετά. Τα πρόσθετα βάρη ξεκινούν από τα 22 ευρώ σε σχέση με το 2010. Στην ίδια κατηγορία και για κυβικά 1.358 – 1.548 κ.ε. η ετήσια αύξηση φτάνει στα 36 ευρώ και από 1.549 μέχρι 1.748 κ.ε. στα 56 ευρώ.

Δείτε τον πίνακα με τα νέα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για το 2010: newsbeast

Advertisements
This entry was posted in φορολογικά, αυτοκίνητο, οικονομία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s